Jeugdstrafrecht

Minderjarigen kunnen in aanraking komen met de politie en justitie en worden veroordeeld tot geldboetes, taakstraffen of zelfs jeugddetentie. Het kan daarbij gaan om een uit de hand gelopen grap, maar soms ook ernstigere feiten.

Voor minderjarigen die door de politie of het Openbaar Ministerie worden vervolgd (en hun ouders of verzorgers) gelden er aparte regels en soms ook bijzondere verplichtingen. Het is onder voorwaarden ook mogelijk dat een meerjarige tot 23 als minderjarigen worden berecht. De jongvolwassene krijgt dan jeugdstraffen die vaker beter aansluiten bij de omstandigheden van de minderjarige. In uitzonderlijke gevallen kan een minderjarige van 16 of 17 jaar als volwassene worden berecht en dan ook straffen voor volwassenen krijgen. Het is van belang om dit te voorkomen.

Neem dus juist als minderjarige verdachte (of de ouder of verzorgen) contact op met Ten Tuijnte Advocatuur om uw rechtspositie en strategie te bepalen. Hoe sneller u contact opneemt, hoe beter dit vaak is.

Bijstand aan een minderjarige valt vrijwel altijd onder gefinancierde rechtsbijstand en hoeft u dus niks te kosten. Schroom het bij vragen niet om te bellen of te mailen.